Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
F1 NEWS   F1 KESKUSTELU   F1 VEIKKAUS   KIMIN SIVUJA   LINKIT   VIDEOT F1UUTISET

 

                

Kimi Räikkönen

Katso Räikkösen viralliset sivut

Katso Räikkösen fanisivut

 • Kimi Matias Räikkönen (s. 17. lokakuuta 1979 Espoo, Suomi) on suomalainen autourheilija. Hänellä on myös lempinimi Iceman. Räikkönen aloitti autourheilun karting-luokissa ja siirtyi vuonna 1999 ajamaan brittiläistä Formula Renault -sarjaa. Loistavan menestyksen ja hyvien Formula 1 -testien johdosta hän allekirjoitti sopimuksen sveitsiläisen Sauber-tallin kanssa ja aloitti Formula 1 -uransa kaudella 2001. Kaudet 2002–2006 hän ajoi McLaren-tallissa, jossa hän on parhaimmillaan sijoittunut MM-kakkoseksi kausilla 2003 ja 2005. Kautena 2007 hän ajaa Ferrari-tallissa kautta aikain toisena suomalaisena.Formula 1 -ura
 •  

  Formula 1 uran alku Sauberilla (2001)

  • Kuljettajapulaansa tuskaillut Sauber-tallin tallipäällikkö Peter Sauber kutsui vuonna 2000 tuoreen Formula Renault -sarjan mestari Räikkösen testeihin, jotka vakuuttivat tallin johdon ja Räikkönen allekirjoittikin nelivuotisen sopimuksen tallin kanssa. Pitkälle ennen kautta 2001 oli epävarmaa, myönnettäisiinkö suomalaiselle ns. superlisenssi. Tämä F1-kilpailuihin vaadittava ajolupa on kansainvälisen autoliiton FIA:n myöntämä ja sen edellytyksenä on yleensä kilpailukokemus tietyistä pienemmistä formulaluokista. Renault-sarja on kuitenkin niin pieni luokka, ettei siinä hankittua kokemusta lasketa mukaan superlisenssiä myönnettäessä.
  • Räikkönen sai lopulta kiihkeän keskustelun jälkeen ehdollisen lisenssin kauden neljään ensimmäiseen kilpailuun. Monet epäilivät Räikkösen taitoja F1-auton ratissa, ja vähäisen kokemuksensa vuoksi häntä pidettiin jopa turvallisuusriskinä radalla.
  • Räikkönen hiljensi epäilyt alusta alkaen ajamalla varmasti läpi kauden. Heti avauskilpailussaan Australian GP:ssä hän sijoittui pisteille sijoittumalla kuudenneksi ja keräsi kauden aikana yhteensä yhdeksän MM-pistettä sijoittuen MM-sarjan kymmenenneksi. Kaiken kukkuraksi Räikkönen valittiin vuoden 2001 tulokkaaksi.

   

   McLaren (2002–2006)

  • Seuraavaksi kaudeksi Räikköselle tarjottiin kuskin paikkaa monesta eri tallista. Räikkönen kävi neuvotteluja mm. Ferrari-tallin kanssa, mutta sopimusta ei syntynyt. Kauden 2001 päätteeksi kaikkien aikojen toiseksi parhaiten menestynyt McLaren-talli ostikin Räikkösen sopimuksen korvatakseen uransa päättäneen Mika Häkkisen.

   

  Kausi 2002

  • Kauden 2002 aluksi Räikkönen sijoittui ensimmäistä kertaa palkintopallille ollen Australian GP:n kolmas ja sijoittui aika-ajoissa 10 kertaa kauden 17:stä kilpailusta tallikaverinsa David Coulthardin edelle, mutta muuten kausi oli Räikköselle vaikea. Räikkönen joutui keskeyttämään peräti 10 kauden 17 kilpailusta. Kahdeksassa niistä syy oli tekninen vika, kerran kolari ja kerran oma ajovirhe. Paras kilpailusijoitus toinen tuli Ranskan GP:ssä. Voittokin oli lähellä, sillä Räikkönen johti kilpailua vielä muutama kierros ennen maalia, mutta ajoi öljyläikkään ja seuraavan mutkan pitkäksi. Michael Schumacher ajoi ohitse ja voitti kilpailun. Koko kaudella Räikkönen pystyi neljään palkintopallisijoitukseen ja jäi MM-pisteissä kuudenneksi.

   Kausi 2003
  • Kauden 2003 McLaren aloitti vanhan auton kehitysversiolla, joka oli kohtuullisen nopea ja luotettava. Räikkönen sijoittui kauden neljässä ensimmäisessä vaiheikkaissa kilpailuissa kaikissa palkintopallille ja voitti ensimmäisen kilpailunsa Malesian GP:ssä. Ongelmiakin kauden aikana riitti, kun McLaren ei koskaan saanut uutta autoaan kilpailukuntoon söivät kehittämiseen tuhlatut resurssit vanhan auton kilpailukykyä. Räikkönen joutui myös keskeyttämään johtamansa Euroopan GP:n moottoririkon vuoksi. Räikkönen taisteli kauden loppuun asti maailmanmestaruudesta ja joutui lopulta taipumaan kakkoseksi, kaksi pistettä Michael Schumacherille jääneenä. Räikkönen oli kauden aikana kymmenen kertaa palkintopallilla.
    Kausi 2004
  • Kausi 2004 oli jälleen vaikea. Kauden kuudesta ensimmäisestä kilpailusta Räikkönen keräsi vain yhden MM-pisteen. Räikkönen otti paalupaikan Britannian GP:ssä, jossa hän sijoittui toiseksi. Räikkönen voitti toisen kilpailunsa Belgian GP:ssä ja sijoittui lopulta neljästi palkintopallille. MM-pisteissä hän jäi seitsemänneksi.

           Kausi 2005

  • Kausi 2005 alkoi Räikkösen kannalta vaikeahkosti, mutta sittemmin Räikkönen nousi mestaruustaistoon mukaan voittamalla peräkkäin Espanjan ja Monacon GP:t. Nürburgringillä ajettu Euroopan GP päättyi Räikkösen kannalta mahdollisimman ikävästi: Hän keskeytti johtopaikalta viimeisellä kierroksella eturipustusten pettäessä, joka johtui omasta jarrutusvirheestä, jonka seurauksena rengas vaurioitui. Kanadan GP:n Räikkönen voitti ottaen MM-pisteissä johtavaa Renault'n Fernando Alonsoa kiinni. Alonso ratkaisi mestaruustaistelun kuitenkin lopulta edukseen. Useimpien mielestä McLarenin heikko luotettavuus, eritoten moottorin osalta, maksoi Räikköselle mestaruuden.
  • Kauden 2005 lopuksi Räikkönen sai kiitosta nopeudestaan edellisellä kaudella. Mm. Espanjan -, Monacon - ja Belgian GP päätyivät Räikkösen ylivoimaiseen voittoon. Upein voitto oli kenties Japanin GP, jossa hän nousi 17. lähtöruudusta voittoon ohitettuaan pitkään kilpailua johtaneen Giancarlo Fisichellan viimeisellä kierroksella.
  • Räikkönen äänestettiin niin vuoden F1-kuljettajaksi ja rata-autoilijaksi maailmalla, kuin vuoden autourheilijaksi Suomessa. Vuoden rata-autoilijan tittelin antoi hänelle arvostettu brittiläinen Autosport-lehti ja vuoden autourheilijatittelin Suomessa puolestaan AKK.
  • Kauden 2006 alku oli takkuinen Räikköselle, vaikka hän keräsi neljästä ensimmäisestä kilpailusta huomattavasti enemmän pisteitä kuin vuotta aiemmin. McLarenin talvitestit olivat sujuneet takkuisesti eikä luotettavuusongelmiltakaan oltu vältytty. McLaren ei ollutkaan yksi mestarisuosikeista. Räikkösen kausi alkoi surkeasti, kun suomalaisen auton takasiipi irtosi Bahrainin avauskilpailun aika-ajon ensimmäisellä nopealla kierroksella. Sisukas suomalainen taisteli kuitenkin autonsa kilpailun kolmanneksi ja kolmannessa kilpailussa Australiassa toiseksi. Vaikka auto osoittautui luotettavaksi ja Räikkönen ajoi tasaisesti pisteille, vauhdin puute ja muutamat keskeytykset tarkoittivat, että mestaruustoiveet saattoi haudata. McLarenin vauhti kuitenkin hiukan parani Ranskan GP:n jälkeen, todisteena Räikkösen Saksasta, Unkarista ja Italiasta hankkimat paalupaikat. MM-pisteissä Räikkönen jäi lopulta viidennelle sijalle.

   

          Ferrari (2007–)

  • Kun Räikkösen Ferrari-sopimus lopulta julkaistiin, hänestä tuli heti ennakkosuosikki maailmanmestariksi kaudelle 2007, mikä näkyi joulukuussa 13 kansainvälisen vedonlyöntitoimiston ykkössuosikki, keskimääräisenä kertoimena 2,3. Useat F1-asiantuntijat asettivat Räikkösen maailmanmestariehdokkaakseen. Talvitesteissä Räikkösen tallikaveri Felipe Massa oli Räikköstä säännöllisesti nopeampi, jolloin mm. Bernie Ecclestone asetti Massan kauden 2007 maailmanmestarisuosikikseen.
  • Räikkönen aloitti Ferrari-uransa voitokkaasti saavuttamalla "hattutempun" (voitto, paalupaikka, nopein kierros) kauden avauskilpailussa Australian GP:ssä. Voitto tuli niin ylivoimaisesti että häntä oltiin jo julistamassa maailmanmestariksi. Kauden toisessa ja kolmannessa osakilpailussa Räikkönen sijoittui kummassakin kolmanneksi, ollen neljänteen osakilpailuun mentäessä MM-sarjan johdossa tasanpistein McLaren-kuljettajien Fernando Alonson ja Lewis Hamiltonin kanssa. Hyvin alkaneen kilpailun päätti kuitenkin sähkövika.

  • Kun kolme seuraavaa kilpailua menivät myös pieleen Räikkösen jäätyä jokaisessa palkintokorokkeen ulkopuolelle, oli Räikkönen MM-pisteissä neljäntenä 26 pistettä johtanutta Hamiltonia perässä. Myös Massa kiilasi eteen pisteissä ja kun McLaren näytti ohittaneen niin nopeudessa kuin luotettavuudessa Ferrarin, alettiin puhua sekä Räikkösen mahdollisuuksista mestaruuteen, että tallipaikan säilytykseen. Ranskan GP:ssä tilanne näytti kuitenkin muuttuneen kun Räikkönen ja Massa ottivat Ferrarille ylivoimaisen kaksoisvoiton, kun McLarenit, erityisesti Alonso, kärsivät teknisistä ongelmista harjoituksissa ja aika-ajoissa. Räikkönen jatkoi Britannian GP:ssa voittoputkeaan ajamalla toisesta lähtöruudusta voittoon nousemalla paalumies Hamiltonin ohitse ensimmäisten varikkokäyntien yhteydessä ja Alonson ohitse toisten varikkokäyntien yhteydessä. Saksan GP:ssä Räikkönen ajoi paalulle, mutta joutui keskeyttämään kilpailun auton hydrauliikan pettäessä. Sateen sotkemassa kilpailussa myös pahin kilpailija Hamilton jäi pisteittä. Seuraavaksi ajetussa Unkarin GP:ssä Räikkönen taisteli itsensä lähdössä kolmannesta ruudusta toiselle sijalle ja onnistui ajoittain uhkaamaan paalulta startanneen Hamiltonin ykköstilaa. Hamilton kuitenkin vei voiton kilpailussa hyvin niukasti ja kasvatti eroa Räikköseen MM-pisteissä. Unkarin Gp:n jälkeen, kolmen viikon kuluttua, ajettiin Turkin GP, jossa Räikkönen voitti paalupaikalta kaudella 2005. Kimi ajoi aika-ajoissa kolmanteen lähtöruutuun, tallikaveri Felipe Massan ja McLaren-kuljettaja Lewis Hamiltonin taakse. Lähdössä Räikkönen onnistui nousemaan toiseksi ja painosti Felipe Massaa koko kilpailun ajan mutta ohituspaikkaa ei tullut, joten lopulta Räikkönen sijoittui toiseksi ja kavensi eron viidenneksi tulleeseen Hamiltoniin 16 pisteeseen.
  • Kimi voitti paalupaikalta Belgian GP:n ja johti sitä koko ajan varikkopysähdyksiä lukuun ottamatta, Massa oli toinen, Alonso kolmas ja Hamilton neljäs.
  • Japanin GP oli kolmanneksi viimeinen kilpailu. Aika-ajoissa McLarenit ottivat eturivin. Hamilton otti paalupaikan, Alonso oli toinen. Räikkönen lähti kolmantena ja Massa neljäntenä. Kilpailupäivänä sää oli erittäin huono. Keli oli sateinen ja sumuinen. Kilpailu käynnistyi turva-auton takaa ja oli radalla peräti 19 kierrosta. Hamilton johti melkein koko kilpailun ajan ja voitti. Räikkönen oli kolmas. Alonso ajoi ulos ja kolaroi autonsa ja keskeytti. Hamilton johti Räikköstä 17 pisteellä, kun vain kaksi kilpailua oli jäljellä.
  • Räikkösellä oli vielä mahdollisuudet mestaruuteen, kun seuraavaksi ajettiin Kiinan GP. Hamilton ajoi jälleen paalulle ja Räikkönen toiseen ruutuun. Kilpailu oli melko pilvinen ja alussa myös satoi. Taifuuniakin oli luvattu, mutta sitä ei saatu. Noin kilpailun puolivälissä Räikkönen otti todella paljon Hamiltonia kiinni ja Hamilton oli vaikeuksissa. Räikkönen ohitti lopulta hänet. Hamilton kuitenkin joutui keskeyttämään ajettuaan varikkotieltä hiekalle, koska hänen renkaansa olivat kuluneet. Räikkönen voitti, Alonso oli toinen ja Massa kolmas. Piste-ero oli 7 pistettä ennen päätöskilpailua.
  • Kauden päättäneessä Brasilian GP:ssä Räikkönen nousi voitolla MM-sarjan kolmossijalta mestariksi. Alonso ajoi kolmanneksi ja Hamilton seitsemänneksi kärsittyään ulosajosta ja vaihdevioista. Räikkösellä oli viimeisen kilpailun jälkeen vain yksi piste enemmän kuin Alonsolla ja Hamiltonilla. Hänellä oli kuitenkin kaksi voittoa enemmän kuin McLaren-kaksikolla, joten hän olisi voittanut mestaruuden myös tasapisteissä. Räikkönen oli keskeyttänyt kaksi kilpailua auton hajoamisen takia, siinä missä Alonso ja Hamilton eivät olleet keskeyttäneet teknisten ongelmien takia kertaakaan. Alonso ja Hamilton kummatkin keskeyttivät yhden kilpailun ulosajon takia. Räikkönen johti MM-sarjaa ainostaan kauden avauskilpailun sekä viimeisen kilpailun jälkeen.
  • Kilpailun jälkeisessä teknisessä tarkastuksessa sekä Williams että BMW-tallien autojen bensiinien todettiin olevan sääntöjen vastaisesti liian viileitä. Kilpailun tuomaristo ei kuitenkaan langettanut talleille rangaistuksia, jolloin McLaren-talli jätti asiasta valituksen FIA:n vetoomustuomioistuimelle.
  • Räikkönen voitti ylivoimaisesti kauden avauskisan Australiassa ja alettiin puhua jo ylivoimaisesta mestaruudesta. Ferrarin epäselvä pohjasysteemi kiellettiin, jolloin talli joutui antamaan tasoitusta muille. Kolmen kisan jälkeen Räikkönen jakoi vielä MM-sarjan kärkipaikan Alonson ja brittitulokkaan Lewis Hamiltonin kanssa, mutta Espanjan GP:ssä sähkövika päätti kisan kesken kaiken. Myöskään Ferrarin alkukesän vastoinkäymiset tuulitunnelinsa kanssa eivät auttaneet asiaa. Kun myös seuraavat kolme kisaa olivat pettymyksiä, Räikkönen putosi pistejohtoon nousseesta Hamiltonista 26 pisteen päähän. Italian lehdistössä vaadittiin Räikköselle jo potkuja. Nämä huhut Räikkönen katkaisi voittamalla Ranskan ja Britannian GP:t. Euroopan GP päättyi moottoririkkoon, mutta piste-ero Hamiltoniin ei kuitenkaan kasvanut englantilaisen jäätyä täpärästi pistesijojen ulkopuolelle yhdeksänneksi.

   Räikkönen voitti myös Belgian GP:n, mutta kun kaksi kilpailua oli ajamatta, ero Hamiltoniin oli vielä 17 pistettä. Japanin GP:ssä voittomahdollisuudet menivät jo avauskierroksilla kun tuomaristo käski Ferrarit varikolle vaihtamaan renkaat. Hamiltonilla oli mahdollisuus varmistaa mestaruus jo Kiinan GP:ssä, ennen kauden päätöskisaa. Englantilaisen ulosajo varikonporteilla kuluneiden renkaiden vuoksi kisan puolivälissä toi kuitenkin keskeytyksen. Räikkönen säilytti mestaruusmahdollisuutensa voittamalla kilpailun, kuten myös kauden päätöskisan Brasiliassa. Hamilton kärsi päätöskisan alussa vaihteisto-ongelmista jotka pudottivat hänet kauas kärjestä. MM-pisteissä toiselta sijalta päätöskisaan lähteneen Alonson jäätyä kilpailussa kolmanneksi,

   Räikkönen vei maailmanmestaruuden kaikkien yllätykseksi yhden pisteen erolla ennen McLaren-kaksikkoa Hamilton ja Alonso. Mestaruutta tosin jännitettiin vielä useamman tunnin ajan kun sijoille 4–6 ajaneiden Nico Rosbergin, Robert Kubican ja Nick Heidfeldin autoissa epäiltiin polttoaineen olleen liian viileää. Hylkäykset olisivat nostaneet Hamiltonin kahdella pisteellä maailmanmestariksi, mutta kisatuomaristo päätti säilyttää sijoitukset ja olla rankaisematta kuljettajia tai talleja. McLaren valitti rankaisematta jättämisestä, mutta FIA:n ilmoitus valituksen hylkäämisestä 16. marraskuuta 2007 vahvisti lopullisesti Räikkösen mestaruuden.

   Kausi 2008

   Kaudella 2008 F1:ssä otettiin voimaan sääntömuutos, joka kielsi luistoneston. Kun testit alkoivat, kävi ilmi, ettei Räikkösellä ollut vaikeuksia tottua luistonestottomaan ajamiseen. Hän onnistui ajamaan parhaimmillaan Bahrainin testeissä kaksi sekuntia kauden 2007 paalupaikka aikaa nopeampia kierroksia. Testeissä tallikaveri Massa jäi tasaiseen tahtiin Räikkösen vauhdista.

  Lähde: Wikipedia

  ©2019 Formula 1,The flying finns,Suomalaiset F1 kuljettajat - suntuubi.com