Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
F1 NEWS   F1 KESKUSTELU   F1 VEIKKAUS   KIMIN SIVUJA   LINKIT   VIDEOT F1UUTISET

1950 Alfa Romeo

Alfa Romeo 158 jollaGiuseppe Farina voitti ensimmäisen Formula 1 maailmanmestaruuden 1950. Siinä oli kahdeksan sylinterinen suora 1,5 l moottori josta saatiin ulos  370 hevosvoimaa. Kuljettaja istui mootorin takana,hänellä oli puuvillapaita päällä ja nahkakypärä päässä.Autossa ei ollut turvavöitä tai ohjaustehostinta.

1959 Cooper

Englantilaisen insinööritaidon dominointi Formula 1:ssä alkoi tästä autosta vuonna 1959. Cooperissa moottori sijoitettiin kuljettajan ja takapyörien väliin. Parempi painojakauma teki tästä autosta ketterämmän ja paremmin käsiteltävän.Tämän johdosta Coopper löi Ferrarit ja voitti maailmanmestaruuden 1958. Jack Brabham voitti mestaruudet Cooperille 1959-60 ja myös Ferrarin oli luovuttava etu moottoreistaan.

1963 Lotus 25

Auto jolla Jim Clark voitti ensimmäisen mestaruutensa sisälsi monia sunnittelu innovaatioita jotka olivat suunnittelijan ja tallin perustajan Colin Chapmanin käsialaa. Chapman valmisti ensimmäisenä korin joka oli tehty yhdestä osasta ns.monokki korin. Alumiininen kori mahdollisti korin mutoilun vähemmän ilmanvirtausta vastustavaksi.Koska kori oli kevyempi ja jäykempi kuin edeltäjänsä se mahdollisti että autossa voitiin käyttää paremmin ajoolosuhteisiin säätyvää jousitusta.Tämä paransi auton suorituskykyä hitaissa mutkissa. 

1968 Lotus 49


1968 Lotus 49 toi formula 1 autoihin todella korkean takasiiven.Se toimi kuin lentokoneen siipi - painaen auton tiukasti rataan kiinni-saaden aikaan paremman pidon ja sallien kovemmat kaarrenopeudet. Alussa siivet olivat raakileita ja usein murtuivat ja aiheuttivat usein onnettomuuksia. Korkeat siivet pian kuitenkin kiellettiin. Lotus 49:ssä oli toinen mullistava uutuus joka esiteltiin noin vuosi ennen takasiipeä. Legendaarinen Ford Cosworth DFV V8 oli ensimmäinen moottori joka oli osa koria,luoden jäykemmän ja siitä johtuen stabiilimman auton.DFV-moottori oli niin edistyksellinen ja tehokas, että sillä voitettiin 155 osakilpailua vuosien 1967 ja 1983 välillä.

1978 Lotus 79

Tämä auto nosti aerodynamiikan aivan uudelle tasolle Formula 1 autoissa. Lotus 79 oli Colin Chapmanin suunnitelema.Siinä oli "maa efekti" todella korkealla tasolla.Siinä ilma ohjattiin kanavia pitkin pois auton alle jolloin downforce saatiin todella suureksi. Pohjan rakenne nopeutti ilmanvirtausta pois auton alta, joka sai aikaan alipaineen auton alle.Tällöin auto "imeytyi" radan pintaan.Autossa oli myös sivuohjaimet jotka ohjasivat ilmaa auton alle.Tästä oli surauksena että auto oli paljon edellä kilpailijoitaan.Tällä autolla maailmanmestari Mario Andretti kuuluisasti ajoi kaarteet kuin auto olisi ollut liimattu rataan.

1983 Brabham BT52

Brabhamin nuolen muotoinen auto, palasi takaisin aikaisempien autojen muotoihin, koska sivuohjaimet kiellettiin sen vuoksi että autot tulivat liian nopeiksi kaarteissa. Mutta se oli tekninen virstanpylväs, sillä siinä oli BMW:n turboahdettu moottori, ja ja sillä voitettiin ensimmäinen maailmanmestaruus turbomoottorilla varustetulla autolla.Ensimmäisenä turbomoottorin esitteli Renault vuonna 1977, siinä oli 1,5 litrainen turbomoottori.Se taisteli vapaastihengittäviä 3 litraisia moottoreita vastaan.Alun perin sitä pidettiin vitsinä Formula maailmassa, mutta kun Renault vuonna 1979 rupesi voittamaan kisoja myös muut rupesivat käyttämään turboahdettuja moottoreita.

1992 Williams FW14B

FW14B ja sen seuraaja FW15 olivat ehkä teknologisesti edistyneimpiä autoja joka koskaan tulee kilpailemaan Formula 1:ssä.Niissä oli paljon elktroniikkaa joka auttoi kuljettajia, tietokone ohjattu jousitus ja luiston esto järjestelmä.Williamsin avain menestykseen oli aktiivinen jousitus jota käytti ensimmäisen kerran Lotus 1980 luvun puolivälissä.Erona normaaliin jousitukseen tällaisessa jousituksessa auton korkeus voidaan säätää optimaaliseksi kaikissa ajo-olosuhteissa.Aktiivi jousitus kiellettiin vuoden 1993 loppupuolella, koska autojen nopeudet olivat kasvaneet vaaralliselle tasolle.

2004 Ferrari F2004

Ferrari kehitti auton, joka oli teknisesti edistyksellisempi kuin kilpailijoilla.Vuonna 2004 Ferrari voitti 15 kilpailua 18:sta.Ferrari on kehittänyt auton, josta on saatu poistettua melkein kaikki Formula 1 autojen heikkoudet.Yhdistelmä ylivoimainen auto ja paras kuljettaja Michael Schumacher oli lyömätön monta vuotta.

©2019 Formula 1,The flying finns,Suomalaiset F1 kuljettajat - suntuubi.com