Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
F1 NEWS   F1 KESKUSTELU   F1 VEIKKAUS   KIMIN SIVUJA   LINKIT   VIDEOT F1UUTISET

 

AERODYNAMIIKKA

Aerodyamiikka on yksinkertaisesti kaikkein tärkein seikka Formula 1 autojen suunnitelussa.Se ei koske vain yksittäistä auton muotoa vaan myös osien paikka autossa on hyvin tarkka, kuten moottori, vaihdelaatikko ja kuljettaja. F1 autot kehittävät niin paljon aerodynaamista downforcea että niillä voitaisiin ajaa ylösalaisin yli 100km/h nopeudella.

Downforcen maksimointi säätämällä ilman virtausta auton yli on mustaa taidetta jolla saadaan aikaan suuria eroja eri autojen välissä nopeuksissa.

ETUSIIPI

Etusiipi on elintärkeä koska se on ensimmäinen osa autossa joka on kontaktissa ilmaan.

Se tehostaa ilman virtausta koko auton pituudelta ja jopa pienillä muutoksilla siinä voi olla suuri vaikutus auton suoritus kykyyn.

 

 

 

 

TAKASIIPI

Takasiipi auttaa liimamaan takapyörät radan pintaan,mutta se myös lisää valtavasti pitoa. Se tarkoitta että suunnitelijat työskenetelevät niiden kulmien kanssa koko ajan.Pyritään opitoimaan pito ja hyvä suorituskyky.

 


ILMAN OHJAIMET
Ilman ohjaimet tai kääntyvät siivet, ohjaavat ilman viratuksen jonka etupyörät ovat saaneet aikaan.Ne ohjaavat ilman moottoreiden ilmanotto aukkoihin viilentämään moottoria ja toinen osa ohjataan lisäämään pitoa. 

ILMANVIRTAUKSEN HAJAUTTAJA
Ilmanvirtauksen hajauttaja, tai pohja, on suunniteltu niin että ilma poistuu mahdollismman pehmeästi auto alta. Suunnitelijat ovat tehneet valtavasti eri vaihtoehtoisia muotoja koska mitä nopeammin ilma poistuu auton alta sitä suuurempi on down force. Tällöin auto on myös nopeampi.

LANKKU
Kaikissa formula 1 autoissa on 10mm paksu "lankku" auton pohjassa tehty kovasta puusta jotta auton korkeus radasta pysyy kaikilla samana.Jos lankku kuluu yli 1mm seurauksena on auton hylkäys.

 

 

 

OHJAAMO

Ohjaamo on se jossa kuljettaja työskentelee. Se on erittäin vahvasta ja ohuesta materiaalista valmistettu (kevlar ja hiilikuitu)joka minimoi kuljettajien riskit loukkaantua mahdollisessa onnettomuudessa ja lisäksi se on kuljettajan operointikeskus josta kuljettaja voi hallita monia auton toimintoja.

 

OHJAUSPYÖRÄ
Ohjauspyörä on yksi monimutkaisimmista osista formula 1 autoissa.Sen avulla kuljettaja kontrolloi ja säätää monia auton toimintoja.

 

TURVAKENNO/TURVAKAARI

Formula 1 kuljettajat istuvat "Turva kennossa" joka on valmistettu kelvarista ja hiilikuidusta.

Korin täytyy läpäistä monia törmäystestejä ennenkuin se hyväksytään kisaan.

Yksi mitä testataan on ns.turvakaari kuljettajan selän takana joka suojaa kuljettajan päätä ja niskaa kun auto menee ympäri.

 

 

ELEKTRONIIKKA

F1 autot ovat täynnä huipputekniikkaa niin  ettei ne pysty toimimaan ilman tietokone ohjattua ohjausjärjestelmää. Tämä ohjausjärjestelmä kontrolloi useimpia auton osia kuten moottoria, vaihteistoa, kuljettajia auttavaa luiston estoa ja lähtö järjestelmää.

LUISTON ESTO

Luiston esto on elektronisesti toimiva kuljettajia  auttava järjestelmä joka estää takapyörien luiston.Jolloin saadaan aikaan maksimaalinen kiihtyvyys. Monet sanovat että se tekee autot liian helpoiksi ajaa.Luiston esto on kielletty F1 autoissa vuodesta 2008.

 

MEKANIIKKA

Autojen mekaaniset osat jotka saavat auton kulkemaan ja pysähtymään. Kuten

kaikessa formula 1 autoissa ovat sen osat tehty kehittyneimmistä materiaaleista jotta saavutettaisiin maksimaalinen suorituskyky.

 

MOOTTORI/VAIHTEISTO

Formula 1 auton moottori on modernin insinööritaidon näyte.

Parhaat näistä 3 litraisista V10 moottoreista

saavuttaa jopa 19000 kierrosta/minuutissa kierrosnopeuden ja tuottaa vähän vajaa 900 hevosvoiman tehon. 
Moottoreiden tilavuus on kaksi kertaa suurempi kuin tavallisissa perheautoissa,mutta 3 kertaa enemmän kierroksia ja kahdeksan kertaa enemmän tehoa.
Vaihdelaatikossa on kuusi tai seitsemän vaihdetta jotka vaihtavat millisekunneissa.

Kytkintä jonka käyttökytkin sijaitsee useimmiten ohjauspyörässä,käytetään vain lähtöjen yhteydessä osana automaatista lähtöjärjestelmää.

Se voidaan myös aktivoida ehkäisemään ettei auto sammu kun auto on spinnannut.

Auton ollessa liikkeessä, kytkin toimii elektronisesti monimutkaisen vaihdelaatikko ohjelman ohjaamana.
 

 

JOUSITUS/JARRUT

Suljettu jousituksen säätö on elintärkeä. Pyörän liike on vähemmän kuin 5 cm ja auton keinahtaminen 1mm enemmän kuin ideaali tilanteessa jarrutettaessa tai kiihdytyksessä voi häiritä ilmavirtausta ja tehdä auton vaikeaksi käsitellä.

Jousituksen osat ovat aerodynaamisesti muotoiltu vähentämään auton vetämistä. 

Jarrutaminen on todella tehokasta.Hi tec hiilikuitu jarrulaikat loistavat punaisina yli 1300 asteisissa käyttölämpötiloissa. Ne voivat hidastaa auton 180 km/h nopeudesta 50 km/h nopeuteen noin 2 sekunnissa.
PYÖRÄT/RENKAAT

Renkailla on isompi merkitys F1 auton nopeuteen kuin millään muulla auton elementillä.
Niissä on neljä uraa pitämässä auto hallinnassa kovissa kaarrenopeuksissa ja ne on asennettu super kevyille alumiini vanteille. Ne on kiinitetty autoon vain yhdellä pultilla, nopeuttamaan renkaiden vaihtoa varikolla.

ÖLJY/POLTTOAINETANKKI

F1 auton polttoainetankki on rikkoutumatonta luodin kestävää rakennetta ja sijaitsee kuljettajan takana.Se on valmistettu kevlarista estämään sen hajoamista onnettomuus tilanteessa. 


Tankin kokoa ei ole määritetty säännöissä, ja suunnittelijoiden täytyy päättää käyttääkö pientä tankkia joka mahdollistaa suuremman surituskyvyn tai isomman joka mahdollistaa paremman taktisen vapauden kilpailuissa. 

Öljysäiliö sijaitsee moottorin ja vaihdelaatikon välissä. 

Tämä takaa paremman suorituskyvyn,painonjakautumisen muodossa. 

 

 

 

©2019 Formula 1,The flying finns,Suomalaiset F1 kuljettajat - suntuubi.com